S rodinou žije v utajení, hokeju ešte pomôže: Legendárny Miro Šatan oslavuje štyridsiatku

Miroslav Šatan si napriek návrhom zámorských tímov na zmenu nechal na drese meno SATAN, čím dlhých dvadsať rokov strašil súperov aj spoluhráčov.Miroslav Šatan si napriek návrhom zámorských tímov na zmenu nechal na drese meno SATAN, čím dlhých dvadsať rokov strašil súperov aj spoluhráčov. Zdroj: SITA, Koláž Športky

BRATISLAVA - Máloktorý Slovák nepozná meno Miroslav Šatan, rodák z Topoľčian sa počas svojej dlhej kariéry stal legendou nielen slovenského hokeja. Dnes oslavuje okrúhle jubileum 40 rokov a za ten čas stihol zamotať hlavu nejednému hokejovému nadšencovi. Blahoželáme!

Miroslav Šatan ukončil kariéru po svetovom šampionáte v Minsku v máji 2014, s klubovým hokejom sa rozlúčil vo februári v drese Slovana. A hoci fanúšikovia by ho radi videli na korčuliach a s hokejkou opäť, sám túto možnosť vylučuje.

Trinásť štartov na majstrovstvách sveta pretavil do štyroch medailí, v roku 2009 dovŕšil vysnenú métu každého hokejistu a spolu s tímom Pittsburgh Penguins vyhral Stanley Cup. V NHL ho draftovali v roku 1993 zo 111. miesta. Preslávil sa číslom 81 (NHL) alebo 18 (SVK), napriek návrhom zámorských tímov na zmenu si nechal na drese meno SATAN, čím dlhých dvadsať rokov strašil súperov aj spoluhráčov.

Štartoval až na štyroch zimných olympijských hrách, okolo nominácie a následnej neúčasti na turnaji v Soči sa spustila obrovská debata. Tréner Vladimír Vůjtek ho do Ruska nevzal pre spor so Zdenom Chárom zo zápasu KHL ešte na jeseň 2012. Spor si dve legendy urovnali až toto letu pred zápasmi na počesť Paľa Demitru.

Miroslav Šatan Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA

Miroslav Šatan celú kariéru túžil, aby sa rozlúčil pred vlastnými fanúšikmi. To sa mu aj podarilo. Do poslednej sezóny, ktorú si poriadne skrátil, vstúpil v decembri 2013 a odohral ju v Slovane Bratislava v KHL. Vtedy oznámil, že po sezóne definitívne skončí, ale dúfa, že sa rozlúči na majstrovstvách sveta. A aj toto sa mu podarilo. „Teraz sa chcem venovať rodine, oddýchnuť si od tej 20-ročnej profesionálnej kariéry. Nemám žiadne plány, chcem trošku spomaliť životný rytmus a hlavne sa venovať deťom," vysvetlil vtedy.

Po kariére chcel Šarky, ako ho familiárne oslovujú kolegovia aj verejnosť, odísť do New Yorku aj so svojou rodinou. „Mám dva domovy – na Slovensku i v zámorí,“ vyhlásil s tým, že na Slovensko sa teraz vrátiť neplánuje. Podľa informácií Športiek sa však nachádza v Bratislave, pred pár týždňami sa po zápase KHL objavil aj v kabíne Slovana - v civile.

Miroslav Šatan po svojom Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA

Šatanov gól z januára 2014 do siete Dinama Moskva zostal v mysliach fanúšikov dlho a na webe ligy bol druhý najsledovanejší v rámci celej sezóny. „Pred odchodom z veľkého hokeja slovenská hokejová legenda ukázala, ako sa dokážu skúsenosti a zručnosť premeniť na majstrovské dielo," komentovali v Moskve Šatanov gól.

V lete sa pustila legenda do filmovania, pre verejnoprávnu RTVS si zahral v dvoch projektoch – Superhrdinovia a v spomienke na SNP. Úplne zadarmo. Pred novou sezónou jeho manželka Ingrid naznačila, že Miro sa ešte k hokeju vráti. Dúfali aj v Slovane. „Ako keby tomu, čo som o svojom konci kariéry povedal, nikto neveril,“ uviedol s náznakom hnevu. „Nevylučujem to, že by som pôsobil ako generálny manažér reprezentácie, ale určite nie hneď, možno o pár rokov,“ potešil fanúšikov Miro Šatan.

Miroslav Šatan v súboji Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA

 

Viac o téme: Miroslav Šatan
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA, Koláž Športky
  • Zdroj: kt; Športky

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy